Veel gestelde vragen

Waarom een sneltest?
Hoe werkt een sneltest?
Is een sneltest de oplossing om het coronavirus te bestrijden?
Wat is de nauwkeurigheid van een sneltest?
Is een hogere foutmarge erg?
Ontvang ik een certificaat?
Wat als ik positief test?

Waarom een sneltest?

Er is in Nederland veel behoefte aan een sneltest. Men wilt snel weten of een persoon besmet is of niet. Wij kunnen hierin voorzien. Op deze wijze kunnen werknemers weer sneller aan het werk of kun je gerust familie bezoeken zonder onnodig lang in quarantaine te gaan alvorens er een mogelijkheid is om je te laten testen.

Hoe werkt een sneltest?

Er wordt met een wattenstaafje wat vocht uit 1 neusgat genomen. Het watje gaat in een vloeistof. Die wordt vervolgens op een staafje gedruppeld. Vijftien minuten later is er een positieve danwel negatieve reactie zichtbaar.

Kun je dit een thuistest noemen?

Omdat de medewerker bij u thuis komt kunt u dit zo noemen. Echter, de test is niet door u zelf uit te voeren, dit wordt door de medewerker gedaan.

In welke woonplaatsen kun je een sneltest laten uitvoeren?

In alle woonplaatsen van Westfriesland kunt u een coronatest / sneltest aanvragen. Hoorn, Bangert Oosterpolder, Blokker, Zwaag, Oosterblokker, Westwoud, Zwaagdijk, Wognum, De Weere, Abbekerk, Midwoud, Wervershoof, Medemblik, Opperdoes, Winkel, Obdam, Opmeer, Hoogwoud, Medemblik, Enkhuizen, Stedebroec, Grootebroek, Hoogkarspel, Bovenkarspel, Lutjebroek, De Goorn, Avenhorn, Scharwoude, Oosthuizen, Ursem, Venhuizen, Hem, Spierdijk, Spanbroek, Benningbroek, Sijbekarspel, Hauwert, Twisk, Andijk, Schellinkhout

Is een sneltest de oplossing om het coronavirus te bestrijden?

Het levert in ieder geval een grote bijdrage. Het is gebleken dat met sneltesten veel tijd gewonnen wordt. De mensen die negatief getest worden hoeven geen dagen te wachten op hun uitslag en kunnen direct uit quarantaine en aan de slag.

Wat is de nauwkeurigheid van een sneltest?

Er is een onderzoek geweest waarbij de PCR-test is vergeleken met de sneltest. In het geval van de sneltest ten opzichte van de PCR-test bleek dat zo’n 93% eenzelfde positieve uitslag gaf. De sneltesten missen iets meer mensen die het virus wel degelijk bij zich dragen.

De sneltesten zijn een veelbesproken onderwerp. Het grootste verschil met de PCR-test, welke door de GGD gebruikt wordt, is dat de test een sneller resultaat biedt.

Is een hogere foutmarge erg?

De sneltest zal minder snel positief uitvallen bij mensen die minder virusdeeltjes bij zich dragen. Dit is niet heel erg omdat mensen met een kleinere hoeveelheid virusdeeltjes waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen dan mensen met een grote hoeveelheid. Wanneer je reeds een week lang klachten hebt, is het wellicht verstandig om een PCR-test te doen.

Ontvang ik een certificaat?

Nee, u ontvangt geen certificaat. Onze medewerker vertelt u direct de uitlslag. Wel is het mogelijk om per mail een verklaring te ontvangen.

Wat als ik positief test?

Wij adviseren u per direct in quarantaine te gaan en de richtlijnen van het RIVM te volgen.
De uitslag wordt door ons doorgegeven aan het GGD.